Saturday, August 22

Cara Buat Dadih Menggunakan Agar-Agar Tali.

Salam ...

Hujung minggu ni kalau tak kemana-mana, jom buat dadih menggunakan agar-agar. Kalau beli serbuk dadih, bila tengok di label ingredients dia, macam-macam yang tak sihat ada dalam tu. Disebabkan anak-anak semua suka makan dadih, BW buat guna agar-agar tali aje :)
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Resepi Dadih Coklt Sedap Cara Buat Dadih Guna Agar-Agar Tali.
 Dadih coklat feveret anak-anakku ;)~
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Kalau kita beli dikedai, peniaga biasanya tambah krimer sejat. Tapi kalau kita buat sendiri, kita bolehlah guna susu. BW biasa guna susu tepung yang anak-anak minum hari-hari tu. Dan kurangkan kandungan gula. So, lebih sihat buat sendiri kan :)
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Resepi Dadih Sedap Cara Buat Dadih Mudah Guna Agar-Agar Tali.
 Dadih yang mudah nak dibuat, hanya menggunakan agar-agar tali tu je.
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Bahan-Bahan;
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
- 1/2 Pack Agar-Agar Tali
- 3000 ml air
- 10 scoop susu tepung
- Gula secukupnya
- Sedikit Perisa 
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Cara-Cara;
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
1. Masak agar-agar dengan 2000ml air hingga mendidih dan hilang dari pandangan.
2. Bancuh susu tepung dengan 1000ml air, kemudian tuang dalam periuk agar-agar.
3. Masukkan gula dan perisa yang disukai. Kacau sebati. Masak hingga sedikit didih.
4. Masukkan kedalam cup, biarkan suhu turun kemudian simpan dalam fridge.
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Resepi Dadih Coklat Sedap Cara Buat Dadih Guna Agar-Agar Tali.
 Cair macam air minuman je time panas-panas :)
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Resepi Dadih Coklat Sedap Cara Buat Dadih Guna Agar-Agar Tali.
 Masukkan kedalam cup, biarkan menyejuk dan simpan fridge.
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Resepi Dadih Strawberi Sedap Cara Buat Dadih Guna Agar Bertali.
Yang ni pula dadih strawberi, pun feveret anak-anak juga ;)
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Untuk perisa, boleh gunakan kordial. Macam dadih strawberi atas ni, just tambah beberapa sudu kordial strawberi. Untuk dadih coklat pula, tambahkan sedikit serbuk koko. Kalau tak ada serbuk koko, tambah coklat emulco atau coklat bar yang dicairkan pun boleh.
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Selamat Mencuba!
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Entri Berkaitan;
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
1. Resepi Asas Puding Kastard
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
5. Resepi Asas Bubur / Pengat
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Dadih Sedap. Dadih Coklat Strawberi

38 comments:

  1. Gula tu xtahu nk letak byk mana..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gula tu masuk sama banyak dengan kita bancuh air la, sambil kacau sambil rasa ... kalau suka manis, etak gula lebih, kalau nak kurang manis, kurangkan gulanya :)

      Delete
  2. pernah buat masa lps khwn dlu jual kt u..pakai agar2 cmni..tp dh lupa sukatan..blhla cuba buat blk utk ank2..tq share

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kawin time masih study? erm bagus juga yer, ada inisiatif menjual dan cari duit ... nanti boleh buat kat anak pulak :)

      Delete
  3. pernah buat masa lps khwn dlu jual kt u..pakai agar2 cmni..tp dh lupa sukatan..blhla cuba buat blk utk ank2..tq share

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kawin time masih study? erm bagus juga yer, ada inisiatif menjual dan cari duit ... nanti boleh buat kat anak pulak :)

      Delete
  4. guna agar2 tali? biasa JM beli serbuh dadih segera tu..so leh try resipi ni lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu pun selalu beli agar-agar serbuk :) ...

      Delete
  5. guna agar2 tali? biasa JM beli serbuh dadih segera tu..so leh try resipi ni lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti JM boleh cuba guna agar-agar tali lak ... takde la pelik-pelik ingredients dia macam kat label serbuk dadih :)

      Delete
  6. yeayy...warna pink...menyelerakan lah BW hikss

    ReplyDelete
  7. Agar-agar tali tu yg berapa gram ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak cek pula berapa gram ... tapi lebih kurang je berat agar-agar tali untuk semua brand pun, kalau beza sikit ajer ... so potong jer jadi separuh pack

      Delete
    2. lebih kurang ajer kuantiti kalau buat dadih ... sebab nanti kita tak potong pun, just scoop guna sudu kan. selamat mencuba yer amalina :)

      Delete
  8. Agar-agar tali tu yg berapa gram ye?

    ReplyDelete
  9. Asalam puan. Nak tanya dadih ni ada beza ke guna susu tepung n susu sejat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... beza dari segi rasa jer. actually guna susu/ krimer sejat lebih lemak berkrim. cuma anak-anak saya masih kecil lagi, so saya guna susu tepung :)

      Delete
  10. Replies
    1. agar-agar tali tu letak 1/2 pack ke 1 pack ni? ... kalau masukkan 1 pack untuk sukatan air yang diberi kat atas tu memang jadi lengkong lah :)

      Delete
  11. Replies
    1. agar-agar tali tu letak 1/2 pack ke 1 pack ni? ... kalau masukkan 1 pack untuk sukatan air yang diberi kat atas tu memang jadi lengkong lah :)

      Delete
  12. esok ade jamuan hari raya..nk try lh

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajinnya buat open house ... selamat mencuba :)

      Delete
  13. Klau tk guna agar2 tali,, guna serbuk agar2 blh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna serbu agar-agar pun boleh, cuma kandungan airnya berbeza lah :)

      Delete
  14. 1/2 bungkus agar-agar berapa gram?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak timbang lah pula. just beli agar-agar tali yang harga RM2++ tu, potong jadi separuh. terkurang atau terlebih sikit takde hal, ok jer :)

      Delete
  15. Salam...klau ikut sukatan d atas tu..akan dpt brapa cup ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, tak pernah kira... sebab setiap kali buat, masuk jer dalam bekas taufufa yang ada, yang lebihnya masuk dalam bekas lain, tu pasal tak sure berapa bekas :)

      Delete
  16. Klu saya pkai 1 bungkus agar2... maksud nya sukatan air akn jadi 6000 ml ke sis...? Utk sedap.. brap tin susu cair kne pkai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer betul ... gandakan kuantiti airnya, boleh lebihkan sedikit jika suka ... kalau guna susu sejat tin boleh guna 2 atau 3 tin ... totalkan jadi 6000ml tu termasuk susu cair tau. gula pun tambah lah sikit sebab susu sejat kurang manis berbanding susu tepung :)

      Delete
  17. Salam sis, kalaw terlalu cair tu apa yang kurang atau lebih? nak kna sejukkan berapa lama untuk hasil terbaik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlalu cair tu sebab terlebih air ... kalau dadih better cair, lembut ajer bila dah sejuk ... sejukkan beberapa jam dalam fridge ... bila dadih dah rasa sejuk fridge baru sedap makan :)

      Delete
  18. dekat plastik agar-agar tulis berapa gram ye? boleh tolong tengokkan ;) or boleh kasi gambar brand apa yang akak guna..?? hehe teringin nye nak makan dadih kat atas tu :DD nampak sedap sangat <3 <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada stok agar-agar kat rumah sekarang untuk ditengokkan ... nanti kalau gi kedai sis boleh check sendiri kay ... guna brand apa pun takpe ;)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...