Tuesday, February 24

Resepi Kek Keju / Slice Cheddar Cheese Cake (Sukatan Cawan)

Salam ...
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
Korang pernah tak tetiba rasa nak makan cheese cake tapi bila nak buat tak ada cream cheese kat rumah? Jom kita buat kek keju menggunakan Slice Cheddar Cheese. Tapi rasa kek tu tak sama lah macam cheese cake cream cheese tu yer :)
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
 Macam ni la rupa Slice Cheddar Cheese Cake tu. 
Rupa macam kek biasa aje, tapi ada rasa cheese ;)
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
Resepi ni BW follow Resepi Asas Kek Simple, Klik Sini. Hanya perlu add on beberapa keping cheese dan cairkan bersama susu. Step yang lain sama je macam buat kek coklat biasa tu.
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
Bahan-Bahan;
kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
- 11/2 @ 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 1 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Biji Telur
- 1 Sudu Serbuk Vanilla 
- Perisa / Serbuk Koko/ Buah (Ikut Suka)
- 5 Keping Cheese Cheddar
kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
Cara-Cara;
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
1. Panaskan susu dan masukkan cheese.
2. Kacau sehingga semua cheese cair dan ketepikan.
3. Pukul telur dalam bekas, sehingga kembang & berbuih.
4. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
5. Masukkan minyak, susu cheese dan serbuk vanilla.
6. Pukul sehingga semuanya menjadi adunan yang sebati.
7. Masukkan tepung. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
8. Kukus / Bakar (180'c) selama 30-45 minit.
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
Macam ni la rupa adunan cheese sebelum dikukus.
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
Selamat Mencuba!
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
Entri Berkaitan;
resepi kek keju guna kepingan keju. cheese cake slice cheddar cheese. cheese cake kek keju
1. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

22 comments:

  1. Gebu kek yg BW buat. Untung ank2 BW sbb mak rajin baking..

    ReplyDelete
  2. nampak sedap sangat cis kek ni... mmg all time feveret ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita suka cheese... paling sedap kalau guna cream cheese la :)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru nak reply ... author dah remove pula :)

      Delete
    2. your Q "Chese cheddar tu boleh tukar dgn cream cheese ye"

      [C&P dari email notification]

      Delete
    3. A: boleh tukar dengan cream cheese, tapi agak rugi sebab cream cheese mahal.

      Kalau guna cream cheese, boleh buat cheese yang tanpa tepung, Klik Sini lebih sedap dan creamy :)

      Delete
  4. Kak, kalau gula kastor tu tukar ngn gula biasa bleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer, memang selalu guna gua biasa ajer ... yang penting kisar halus jadi macam gula kastor :)

      Delete
  5. Akak .. kalau bhan2 filing tu kite x bkar dlm oven then just sejuk kan je xpe ke ? Xyah pakai tpung n telur

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kena guna cream cheese, kalau cheese cheddar sahaja tak boleh sekadar bekukan.

      Ambil resepi kat sini Resepi Kek Keju Tiramisu Kalau awak sekadar nak buat cheese cake, base dia guna biskut hancur campur butter, adunan cheese guna resepi tu kay :)

      Delete
  6. Boleh saya tahu cawan mcmna yg akak guna? First time nak buat ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna cawan minum teh atau apa-apa cawan sekali pun, yang penting semuanya sukat menggunakan cawan yang sama kay :)

      Delete
  7. Boleh saya tahu cawan mcmna yg akak guna? First time nak buat ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna cawan minum teh atau apa-apa cawan sekali pun, yang penting semuanya sukat menggunakan cawan yang sama kay :)

      Delete
  8. Boleh saya tahu cawan mcmna yg akak guna? First time nak buat ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna cawan minum teh atau apa-apa cawan sekali pun, yang penting semuanya sukat menggunakan cawan yang sama kay :)

      Delete
  9. Replies
    1. boleh juga ... tambahkan satu sudu teh baking powder kedalam tepung gandum dan kacau rata dulu kay :)

      Delete
  10. Assalamualaikum...Nak pukul telur mesti guna mixer ke? Kalau pukul secara manual dengan pemukul telur jadi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam ... nak pukul guna tangan pun boleh, tapi kena pukul lama sikit lah. nak guna blender pun boleh kalau tak ada mixer :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...