Monday, June 1

Resepi Mudah Puding Roti Kismis & Sos Kastard

Salam ...

Jom buat puding roti. Sedap dimakan dengan sos kastard ...
puding roti sos kastard sedap
Resepi Mudah Puding Roti Kismis & Sos Kastard Sedap. Cara Buat Puding Roti. Cara Masak Sos Kastard Sedap Senang Simple
Puding roti kismis dan sos kastard :)~
puding roti sos kastard sedap
Dulu dah pernah share resepi puding roti juga, Klik Sini. Tapi yang tu puding roti hancur ditambah tepung kastard. Kalau compare, puding roti yang ni lebih sedap. Jom buat :)
puding roti sos kastard sedap
Bahan-Bahan;
puding roti sos kastard sedap
- 8 Keping Roti Gardenia
- 1 Cawan Susu
- 2 Biji Telur Gred A
- 1/2 Cawan Gula
- 1 Sudu Besar Butter
- Sedikit Esen Vanilla
- Segenggam Kismis
puding roti sos kastard sedap
Cara-Cara;
puding roti sos kastard sedap
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan susu, butter, gula, esen vanilla dan kismis.
3. Kacau kesemuanya sehingga betul-betul sebati.
4. Ambil roti, koyak-koyakkan dan masuk ke dalam adunan.
5. Kacau kesemuanya dan masukkan kedalam loyang.
6. Bakar selama 30 minit pada suhu 90 darjah celcius.
puding roti sos kastard sedap
Resepi Mudah Puding Roti Kismis & Sos Kastard Sedap. Cara Buat Puding Roti. Cara Masak Sos Kastard Sedap Senang Simple
Kacau semua bahan. Kemudian koyakkan roti dan kacau lagi.
puding roti sos kastard sedap
Resepi Mudah Puding Roti Kismis & Sos Kastard Sedap. Cara Buat Puding Roti. Cara Masak Sos Kastard Sedap Senang Simple
Setelah dimasukkan kedalam loyang. Ready untuk dibakar.
puding roti sos kastard sedap
Resepi Mudah Puding Roti Kismis & Sos Kastard Sedap. Cara Buat Puding Roti. Cara Masak Sos Kastard Sedap Senang Simple
Bakar atas bawah kay, so akan garing macam ni ;)
puding roti sos kastard sedap
Untuk sos kastard pula, dari Resepi Asas Puding & Sos Kastard, Klik Sini.
puding roti sos kastard sedap
Bahan-Bahan Sos Kastard;
puding roti sos kastard sedap
- 2 Cawan Susu
- 1 Sudu Tepung Kastard (Membukit)
- Gula Secukupnya
puding roti sos kastard sedap
Cara-Cara;
puding roti sos kastard sedap
1. Kacau kesemua bahan dan masukkan kedalam periuk.
2. Masak dengan api perlahan dan sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
3. Masak sehingga sebati dan mendidih keluar belon.
puding roti sos kastard sedap
Kalau tak ada kismis dirumah, boleh gantikan dengan apa sahaja, kurma, buah-buahan kering. Boleh juga digantikan dengan kekacang, cornflakes dan sebagainya.
puding roti sos kastard sedap
Resepi Mudah Puding Roti Kismis & Sos Kastard Sedap. Cara Buat Puding Roti. Cara Masak Sos Kastard Sedap Senang Simple
 Puding roti dengan campuran dan taburan cornflakes.
puding roti sos kastard sedap
Resepi Mudah Puding Roti Kismis & Sos Kastard Sedap. Cara Buat Puding Roti. Cara Masak Sos Kastard Sedap Senang Simple
Bakar sehingga garing tau, so garing diatas,lembut didalam :)
puding roti sos kastard sedap
Resepi Mudah Puding Roti Kismis & Sos Kastard Sedap. Cara Buat Puding Roti. Cara Masak Sos Kastard Sedap Senang Simple
Puding roti dengan sos kastard banjir. Yummy :)~
puding roti sos kastard sedap
Selamat Mencuba!
puding roti sos kastard sedap
Entri Berkaitan;
puding roti sos kastard sedap
1. Resepi Asas Puding Kastard
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
5. Resepi Asas Bubur / Pengat
puding roti sos kastard sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
puding roti sos kastard sedap

21 comments:

  1. Bila la nk buat... Tak terbuat.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... nanti bila ada masa buat la buat yer :)

      Delete
  2. sedap!!! nk buat...hurmmm...malas huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... kalau nak makan sorang, beli aje. jangan buat, nanti makan banyak, gemuk pula :p

      Delete
  3. Replies
    1. semua susu pun boleh, susu cair tin, susu segar, susu tepung yang dibancuh. susu pekat yang dibancuh pun boleh, cuma perlu kurangkan gula :)

      Delete
  4. Sedapp nii.. sy nak try buat laa☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah, senang ajer ni. selamat mencuba :)

      Delete
  5. Npk sedap roti pon byk..nk try bt la..

    ReplyDelete
  6. Npk sedap roti pon byk..nk try bt la..

    ReplyDelete
  7. Npk sedap roti pon byk..nk try bt la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la ... senang sangat. selamat mencuba :)

      Delete
  8. Kalau Susu boleh guna susu apa? Susu full cream ka Susu pekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak guna susu pekat pun boleh, tapi kena kurangkan kandungan gula ... biasanya saya guna susu cair.

      guna susu segar pun boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)

      Delete
  9. Kalau Susu boleh guna susu apa? Susu full cream ka Susu pekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak guna susu pekat pun boleh, tapi kena kurangkan kandungan gula ... biasanya saya guna susu cair.

      guna susu segar pun boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)

      Delete
  10. Sedap ni..menu raya nanti..heheh.tq.
    Jmput singgah blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...