Thursday, November 12

Resepi & Cara Buat Roti Coklat Milo Kismis Simple

Salam ...

Mood meroti datang lagi. Sebab kat my rumah, gardenia yang sebungkus unuk sehari, yang panjang tu. So, kadang-kadang nak meroti la pula, asyik makan gardenia ajer ;)
resepi roti coklat milo kismis
Resepi Mudah Roti Loaf Coklat Milo Kismis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Coklat Milo Kismis Simple Sedap Senang.
Roti coklat milo kismis :)
resepi roti coklat milo kismis
Resepi asal dari Resepi Asas Roti, Klik Sini. Anak-anak suka makan roti gardenia coklat yang ada kismis tu. Tu yang plan nak buat roti coklat kismis. Tapi stok serbuk koko dah habis, so jadilah roti milo kismis. Actually stok milo pun dah habis, so guna milo 3 in 1 ajer lah.
resepi roti coklat milo kismis
Bahan-Bahan;
resepi roti coklat milo kismis
- 1/2 Pack Tepung Gandum (500g)
- 1/2 Pack Yis (5g)
- 1 Cawan Serbuk Koko / Milo
- 3/4 Cawan Kismis (Cincang)
- 1/2 Sudu Teh Doh Softener
- 1/2 Sudu Teh Bread Improver
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Sudu Besar Cuka
- 2 Sudu Besar Butter
- 1 Sudu Besar Gula Kastor
- Air Secukupnya
resepi roti coklat milo kismis
Cara-Cara;
resepi roti coklat milo kismis
1. Masukkan cuka kedalam susu sehingga jadi pekat, buttermilk.
2. Masukkan semua bahan kering kedalam bekas dan kacau rata.
3. Masukkan buttermilk dan gaul sebati dengan bahan kering.
4. Masukkan air sedikit demi dekit dan uli hingga menjadi doh.
5. Masukkan butter dan uli lagi hingga tidak melekat ditangan.
6. Masukkan kedalam loyang roti dan biarkan kembang berganda.
7. Setelah kembang sapukan butter dan taburkan gula perang diatasnya.
8. Bakar pada suhu 190 celcius selama 30-40 minit.
resepi roti coklat milo kismis
Resepi Mudah Roti Loaf Coklat Milo Kismis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Coklat Milo Kismis Simple Sedap Senang.
Masukkan semua bahan kering kedalam bekas dan kacau rata.
resepi roti coklat milo kismis
Resepi Mudah Roti Loaf Coklat Milo Kismis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Coklat Milo Kismis Simple Sedap Senang.
Beginilah rupa doh yang telah siap diuli.
resepi roti coklat milo kismis
Dek kerana tak ada loyang roti dirumah, bantai guna loyang biskut. Mula-mula doh tu memang dibentukkan macam bentuk roti. Tapi seperti yang dijangka, doh mengembang setaman memenuhi loyang biskut tu. Malas pula nak uli semula buat bentuk bun, so bakar ajer lah ;)
resepi roti coklat milo kismis
Resepi Mudah Roti Loaf Coklat Milo Kismis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Coklat Milo Kismis Simple Sedap Senang.
Doh kembang setaman sebab loyang tak sesuai :p
Sapukan butter diatas doh dan taburkan sedikit gula perang.
resepi roti coklat milo kismis
Resepi Mudah Roti Loaf Coklat Milo Kismis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Coklat Milo Kismis Simple Sedap Senang.
Rupa setelah dibakar. Besar bebeno. Kenyang semua :p
resepi roti coklat milo kismis
Resepi Mudah Roti Loaf Coklat Milo Kismis Simple Sedap. Cara Buat Roti Bun Coklat Milo Kismis Simple Sedap Senang.
Rupa bila dah potong. Makan separuh ajer dah cukup ;)
resepi roti coklat milo kismis
Pasni nak kena beli loyang roti lah nampaknya. Sebab malas la nak bentukkan bulat-bulat, nak tunggu doh kembang seround dulu baru boleh bulatkan. Kalau buat roti loaf senang kot, uli doh waktu malam, masukkan dalam loyang roti dan bakar esok pagi. Nanti nak try perap doh semalaman pula bila dah ada loyang roti ;)
resepi roti coklat milo kismis
Selamat Mencuba!
resepi roti coklat milo kismis
Entri Berkaitan;
resepi roti coklat milo kismis
1. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
resepi roti coklat milo kismis
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi roti coklat milo kismis

30 comments:

  1. Replies
    1. tukang masak yang handal tak buat roti kembang setaman macam ni kot :p

      Delete
  2. sedapnya..mesti seronok husband n anak2 makan mcm2 resepi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak-anak la seronok asyik makan ajer, encik suami pening kepala asyik masak ajer :p

      Delete
  3. Salam singgah sini sis....wahh...nampak sedap lah sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... nampak sedap ke roti kembang setaman tu? ;p

      Delete
  4. Replies
    1. tepung gandum jer ni, apa-apa brand pun boleh ... patutnya kena guna tepung high protein baru gebu gebas, tapi tak pernah jumpa lagi tepung roti tu

      Delete
  5. alahaii nampak gebu ja roti coklat kismis ni... nak jugak try buat..nak kena tunggu mood rajin mai...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena tunggu mood rajin ... kalau tak rasa nak campak jer doh time menguli :p

      Delete
  6. Replies
    1. gebu sikit jer tu mummy ... sebab guna tepung gandum ajer :)

      Delete
  7. Rajinnnya Zie masak.. berdendang-dendang sekelian isi rumah kan..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak-anak jer berdendang ... si ayah pening :p

      Delete
  8. sy cuma mmpu berniat dlm hati jer nk buat roti...selalu xpernah jd nk buat...pe la nk jadi kan...hahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... nanti ada mood rajin boleh la meroti, senang ajer bahannya ... yang tak senang bab nak menguli tu :p

      Delete
  9. Replies
    1. anak-anak kat rumah ni pun suka minum milo dan makan kismis :)

      Delete
  10. nak try mambaking tetapi kan dua bahan ni Teh Doh Softener dan Teh Bread Improver kat mana nak cari..kalau egi kedai jual bahan utk buat kek..sebut je benda tu dorang mesti tahu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang susah nak cari doh softener dengan bread improver tu ... baru-baru ni jer ada jual kat pasaraya dekat rumah ... sebelum ni buat roti tak letak pun dua bahan ni, boleh jer kalau tak masukkan :)

      Delete
  11. Kismis dan milo.. Kombinasi yang sedap dan berkhasiat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... berkhasiat dan anak-anak pun suka :)

      Delete
  12. Replies
    1. Saya guna susu cair ... boleh guna susu koak, susu segar atau susu sejat :)

      Delete
  13. Replies
    1. Guna susu tepung bancuh air pun boleh :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...