Bila weekend, kalau tak keluar mesti nak buat something kan. Jom kita buat pau gebu berinti rendang daging atau apa-apa inti yang korang suka. Pau gebu ni rasa macam kat kedai yang harga sebiji dua hengget tu tau. Rahsianya mudah je, guna tepung pau blue key :)
Pau yang sedang dikukus. Buat saiz besar nak feeling konon-konon beli kat kedai :p
Ni la tepung blue key yang akan buat pau jadi lembut, putih & gebu :)
Bahan-Bahan;
- 1/2 Pack Tepung Pau Blue Key
- 1/2 Pack Yis Mauripan
- 1 Cawan Air Sejuk
- 1 Sudu Besar Shortening
- Sedikit Garam
Cara-Cara;
1. Ambil secawan air dan bancuhkan bersama beberapa ketul ais dan ketepikan.
2. Masukkan tepung, garam & yis kedalam bekas dan gaul rata.
3. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit kedalam campuran tepung.
4. Uli sehingga menjadi doh yang tidak terlampau lembik atau keras.
5. Masukkan shortening dan uli lagi sehingga doh tidak melekat ditangan.
6. Biarkan doh mengembang menjadi 2x ganda, selama 30 minit.
7. Bulatkan-buatkan doh dan masukkan inti yang digemari.
8. Panaskan air dalam periuk pengukus sehingga didih.
9. Kemudian barulah kukus pau tu selama 10 minit.
7. Bulatkan-buatkan doh dan masukkan inti yang digemari.
8. Panaskan air dalam periuk pengukus sehingga didih.
9. Kemudian barulah kukus pau tu selama 10 minit.
Tips Tambahan;
Pau berinti rendang daging bersaiz besar. Yummy :)
Last time nyer. Pau saiz sederhana inti kari daging. Nyum Nyum!
Resepi ni boleh menghasilkan 8 biji pau bersaiz besar, cam yang jual kat kedai tu kay. Kalau buat saiz sederhana boleh dapat dalam 15 biji. Ni sekali round setel tau, takde simpan-simpan. Hehe. Walaupun rupa tak cantik, tak montok licin macam kedai, tapi rasa sama kay :p
Entri Berkaitan;
1. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
dulu mak pernah buat pau.. tapi terkeras sikit.. hehehe.. tapi tetap sedap..
ReplyDeleteair tangan mak mestilah yang terbaik :)
DeleteHehehe.. terbaek.. nanti idah nak try laa..
ReplyDeleteThanks yer BW.. ;D
welcome :) try jangan tak try ... bagi muscle naik uli tepung tu. hehe
Deletetak penah buat pau tapi pernah rase pau tersedap di tanjung malim.. hihi
ReplyDeletewahh.. jauhnya.. kampung L ke tu? :)
Deletepau ni memang kegemaran saya
ReplyDeletekegemaran kami sekeluarga juga :)
Deleteye lh byk yg berguna dalam post ni..boleh sy belajar buat pau dari sini.
ReplyDeletekat sini pun ada jgk..
klik sini:
http://rahsiabun.ashadee.com/go/faridman/
tq.. tapi ni untuk amatur :)
Deletedah tengok dah web tu... wah expertnya buat bun pastry bagai
tau dah nak buat . ni la klu masa bunda masih sihat tak nak tuntut ilmu... heh heh
ReplyDeletehehe ... biasala kan ... tape la.. skang ada pakcik google :)
DeleteDah lama cari resipi yg senang mcm ni..
ReplyDeleteTengs siss..
www.bysyiraishak.blogspot.com
sama-sama :)
Deletepau saya hampir jadi,tapi masih kurang kualiti.nak cuba resepi ni pulak.
ReplyDeletekalau guna tepung gandum.. memang rasa kurang kualiti kak. lain kali cuba guna tepung pau lak :)
DeleteBetul2 feeling pau besar2 nih...hehe...tq share resepi....
ReplyDeleteAda masa free...jom lawat blog saya...
www.sihatnatural.blogspot.com
hehe.. feeling beli kedai tu pasal buat besar :p sama-sama :)
Deletewill visit later :)
resepi pau ni mudah sangat .. nak try wat nanti
ReplyDeletemudah je resepinya.. cuma nak uli lenguh tangan :)
Deletesedapnya...huuu ada resepi untuk kacang merah x
ReplyDeletetak share lagi ... sebab tak snap gambar. nanti dah ada gambar barulah upload resepi :)
DeleteNk tye yis tu nk bancuh dgn air dulu ke taw msukkn yis mcm tu je dlm tpung ke cmne..
ReplyDeleteboleh kalau nak dibancuh dengan ais sejuk atau air suam bagi yis cepat membiak ... boleh juga terus masukkan dalam tepung, lagi mudah, kacau rata then baru masukkan air sikit sikit :)
DeleteAssalamualaikum. Sangat bermanfaat. Means, satu sudur besar shortening tu apa? Hee :)
ReplyDeleteshortening tu lemak sayuran, ada jual dikedai bahan bakeri ... kalau tak ada shortening gantikan dengan marjerin atau minyak masak pun boleh :)
Deletetepung tu kalo sukat pakai cawan berapa ye cawan ye..almaklum la takut terlajak.. :)
ReplyDeleteanggaran dalam 4 cawan la kot rasanya ... tak pernah lagi sukat guna cawan bila meroti, selama ni main agak-agak jer separuh peket tu :)
Deletetq resepi yg d beri...terbaik
ReplyDeletesama-sama ... ni mesti dah cuba :)
DeleteAssalamualaikum... Sis xde letak gula ke dlm pau????
ReplyDeletewassalam ... sebab pau ni jenis masin, so saya tak letak gula ... kalau pau kacang merah ke, pau kaya ke, saya letak gula.
Deleteikut suka citarasa sendiri, boleh jer nak tambah gula :)
Assalamualaikum... Sis xde letak gula ke dlm pau????
ReplyDeletewassalam ... sebab pau ni jenis masin, so saya tak letak gula ... kalau pau kacang merah ke, pau kaya ke, saya letak gula.
Deleteikut suka citarasa sendiri, boleh jer nak tambah gula :)