Monday, June 22

Resepi Biskut Chocolate Rice & Chips Sukatan Cawan

Salam ...

Ada sesiapa yang dah start buat biskut raya? Kecuali peniaga biskut raya la kan :p BW kalau buat biskut raya awal pun untuk makan sendiri, bagi anak-anak makan lepas berbuka. Dulu time kecil-kecil suka sangat makan bisut raya time berbuka, sebab bila dah start raya, takde mood dah nak makan biskut raya ;)
biskut coklat rice chips sedap rangup
So, jom buat biskut chocolate rice, mudah sangat ...
biskut coklat rice chips sedap rangup
Resepi Biskut Chocolate Rice / Coklat Rice Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Chocolate Chips / Coklat Chips Sedap Senang Simple Best
Biskut coklat rice yang mudah untuk dibuat.
biskut coklat rice chips sedap rangup
Bahan-Bahan;
biskut coklat rice chips sedap rangup
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 11/4 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 3 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1/2 Cawan Cornflake Hancur
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- Chocolate Rice/ Chips (Ikut Suka)
biskut coklat rice chips sedap rangup
Chocolate Rice boleh digantikan dengan Chocolate Chips untuk rasa yang lebih sedap. Kalau nak guna kedua-duanya pun digalakkan, lagilah double sedap :) Time ni stok chocolate chips tak ada dirumah, so BW guna chocolate rice aje.
biskut coklat rice chips sedap rangup
Cara-Cara;
biskut coklat rice chips sedap rangup
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga kembang. Tapi tak lah sekembang kita nak buat kek tu tau, separa kembang je la kot ;)
2. Masukkan esen vanilla, semua tepung, conflake dan baking powder. Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan. Tepung gandum tu masukkan last sekali sambil uli dengan tangan, supaya kita boleh kurangkan bila adunan sudah menjadi doh.
3. Pastikan ianya menjadi doh bila kita genggam, kalau lembik, masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga jadi doh yang tidak melekat ditangan.
4. Rollkan doh, tabur coklat rice diatasnya dan tekan menggunakan acuan.
5. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
biskut coklat rice chips sedap rangup
Klik Sini untuk resepi asas doh biskut dan tips tambahan.
biskut coklat rice chips sedap rangup
Resepi Biskut Chocolate Rice / Coklat Rice Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Chocolate Chips / Coklat Chips Sedap Senang Simple Best
Guna plastik aje bila nak roll. Kita buat biskut pun jarang kan, tak perlu alatan lengkap :)
biskut coklat rice chips sedap rangup
Resepi Biskut Chocolate Rice / Coklat Rice Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Chocolate Chips / Coklat Chips Sedap Senang Simple Best
 Boleh juga taburkan serbuk koko atau milo jika nak.
biskut coklat rice chips sedap rangup
Resepi Biskut Chocolate Rice / Coklat Rice Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Chocolate Chips / Coklat Chips Sedap Senang Simple Best
 Sebelum dibakar. Kalau nak buat hidang untuk tetamu,
buat la cun sikit yer, biar sekata coklat rice tu ;)
biskut coklat rice chips sedap rangup
Resepi Biskut Chocolate Rice / Coklat Rice Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Chocolate Chips / Coklat Chips Sedap Senang Simple Best
Selepas dibakar, bila sejuk je terus habis separuh loyang dimakan anak-anakku ;)
biskut coklat rice chips sedap rangup
Entri Berkaitan;
biskut coklat rice chips sedap rangup
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
biskut coklat rice chips sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
biskut coklat rice chips sedap rangup

18 comments:

  1. kita tak pakar buat biskut, adik2 je rajin buat..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy buat biskut dari sekolah menengah, tolong kakak, sekarang dah pandai buat sendiri yang simple-simple :)

      Delete
  2. Wah..dh start cookies ye.. Boleh cube ni

    ReplyDelete
  3. Wah..dh start cookies ye.. Boleh cube ni

    ReplyDelete
  4. Wah..dh start cookies ye.. Boleh cube ni

    ReplyDelete
  5. owh , coklat rice campur sekali dlm doh ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... roll sekali dengan doh biar tak berterabur :)

      Delete
  6. Bunda ni tak rajin buat biskut...tak pa bunda simpan dulu resipinya....terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... kalau ada yang suka makan, baru jadi rajin kan :)

      Delete
  7. biscuit raya!! ambil dulu resipi buatnya nanti

    ReplyDelete
  8. Tepung penaik tu tepung ape.blh tak ganti gan bakingpowder

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepung naik sendiri tu tepung segera yang dijual dipasaran, dalamnya dah ada baking powder dan soda bikarbonat ... boleh jer kalau just nak guna tepung gandum yang ditambah baking powder :)

      Delete
  9. Tepung penaik tu tepung ape.blh tak ganti gan bakingpowder

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepung naik sendiri tu tepung segera yang dijual dipasaran, dalamnya dah ada baking powder dan soda bikarbonat ... boleh jer kalau just nak guna tepung gandum yang ditambah baking powder :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...