Friday, July 10

Resepi Biskut Sarang Semut Sedap Sukatan Cawan

Salam ...

Lagi resepi biskut raya. Kali ni resepi biskut sarang semut pula. Anak-anak suka ni sebab ada chocolate rice. Resepi asal dari Resepi Asas Biskut Raya, Klik Sini.
biskut sarang semut sedap rangup
Resepi Biskut Sarang Semut Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Sarang Semut Senang Best
 Biskut sarang semut agak mudah untuk dibuat, cuma leceh nak sagat aje :)
biskut sarang semut sedap rangup
Bahan-Bahan;
biskut sarang semut sedap rangup
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 1 1/4 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 2 1/2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1 Cawan Tepung Kastard
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Biji Telur
- Chocolate Rice
biskut sarang semut sedap rangup
Cara-Cara;
biskut sarang semut sedap rangup
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga agak kembang sedikit.
2. Masukkan telur dan esen vanilla kemudian pukul lagi hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan semua jenis tepung dan baking powder. Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk masukkan last sekali sambil uli dengan tangan, supaya kita boleh kurangkan bila adunan dah jadi doh.
4. Pastikan ianya menjadi doh bila kita genggam, kalau lembik, masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga jadi doh yang tidak melekat ditangan.
5. Sagat doh menggunakan sagat timun. Sagat sikit-sikit supaya tak tertekan dan melekat.
6. Masukkan kedalam cup dan taburkan choclate rice diatasnya.
7. Susunkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.
biskut sarang semut sedap rangup
Resepi Biskut Sarang Semut Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Doh Biskut Sarang Semut Senang Best
 Doh biskut yang tidak melekat ditangan tapi peroi bila diambil.
biskut sarang semut sedap rangup
Resepi Doh Biskut Sarang Semut Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Sarang Semut Senang Best
 Sagat doh sikit-sikit dulu, supaya tak terlekat dan masukkan ke dalam cup.
biskut sarang semut sedap rangup
Resepi Biskut Sarang Semut Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Sarang Semut Senang Best
 Taburkan chocolate rice diatasnya. Ni sebelum dibakar, warna kuning agak terang.
biskut sarang semut sedap rangup
Resepi Biskut Sarang Semut Sedap Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Sarang Semut Senang Best
Selepas dibakar, warna kuring agak pudar dan kelihatan garing.
Loyang pertama siap bakar tak sempat masuk balang, habis dimakan anak-anak :)
biskut sarang semut sedap rangup
Entri Berkaitan;
biskut sarang semut sedap rangup
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
biskut sarang semut sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
biskut sarang semut sedap rangup

21 comments:

  1. sedapnye, terbau2 kewangian biskut ni masa panas2 kuar oven

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... wangi tepung kastard :), anak-anak tunggu je biskut sejuk bila keluar oven :)

      Delete
  2. lenguh tau tangan nak menyagat doh biskut tu ... tapi sedap .

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lenguh ... kalau buat laju-laju takut tersagat jari pula kan :)

      Delete
    2. Klu letak dlm peti ais dlu, lgi senang nk sagat

      Delete
    3. Klu letak dlm peti ais dlu, lgi senang nk sagat

      Delete
  3. sagat? guna sagat yg mcm mana eh..leh dapat size besar tu...pertanyaan org x pernah buat kuih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sagat timun tu la ... kalau pernah buat laksa mesti tahu sagat ni :)

      Delete
  4. memang jenuh nk sagat.. lama dh xbuat biskut ni sebab susah. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lenguh ... tapi suka biskut ni, buat juga :)

      Delete
  5. Mmg sedap biskut ni... Bbygirl sya mmg ske... Tp nk uli tu n sagat tu yg lemahnye... Hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, sedap dimakan tapi leceh nak membuatnya kan :)

      Delete
  6. Mmg sedap biskut ni... Bbygirl sya mmg ske... Tp nk uli tu n sagat tu yg lemahnye... Hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, sedap dimakan tapi leceh nak membuatnya kan :)

      Delete
  7. Tak payah sagat... gunakan acuan maruku yg pusing atau tekan dlm bekas..kemudian kita sudu masuk cup... 😅 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada acuan maruku, boleh guna yang tu jer kan senang ... tapi sy tak ada acuan maruku lah, tu pasal sagat ;)

      Delete
  8. Dnar tq info,, nnti sy nk guna acuan maruku lah,, so tak payah sagat2 ek,

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang kalau ada acuan maruku kan ... just picit ajer, selamat mencuba :)

      Delete
  9. Assalamualaikum. Apa beza tepung yang diayak dan tidak? Tepung biasanya disukat sebelum diayak atau selepas diayak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam ... bezanya tepung jadi sedikit halus. tak kisah nak sukat sebelum atau selepas ayak.

      dulu masa anak dara dan sebelum ada anak memang saya akan ayak dulu. tapi sekarang dah ada anak, nak cepat, tak ayak pun :)

      Delete
  10. Mmg sedap... Tp tak penah buat.. Agak2 utk satu adunan di atas.. Brape biji dpat ye? ��

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...