Monday, August 17

Resepi Biskut Mentega Kacang Sukatan Cawan

Salam ...

Last time dah share resepi biskut ais krim yang digemari anak-anak, Klik Sini. Kali ni buat biskut yang digemari encik suami pula, biskut mentega kacang. Ini kan raya :)
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Cara buat biskut mentega kacang. Resepi biskut kacang mazola sedap rangup
Biskut mentega kacang kegemaran encik suami :)~
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Apa beza biskut mentega kacang dengan biskut kacang mazola? Kalau korang nak tahu, walaupun rasanya lebih kurang sama, tapi cara buat memang berbeza. Biskut mentega kacang ni dibuat menggunakan mentega atau marjerin. Manakala biskut kacang mazola pula dibuat menggunakan minyak jagung, caranya pun simple sangat, gaul-gaul aje, Klik Sini.
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Cara buat biskut mentega kacang. Resepi biskut kacang mazola sedap rangup
Mentega kacang telah siap diputar, hanya tinggal nak masukkan tepung ajer.
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Bahan-Bahan;
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 2 Cawan Kacang Hancur
- 3 Sudu Besar Peanut Butter (Optional)
- 1 1/4 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 3 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Biji Telur (Optional)
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Cara buat biskut mentega kacang. Resepi biskut kacang mazola sedap rangup
Beginilah rupanya bentuk doh biskut kacang, agak gelap sedikit warna dohnya sama macam warna kacang :)
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Cara-Cara;
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga kembang. Tapi tak lah sekembang kita nak buat kek tu tau, separa kembang je la kot ;)
2. Masukkan telur, peanut butter dan esen vanilla, pukul lagi hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan kacang goreng yang telah dihancurkan, pukul sehingga menjadi mentega kacang.
4. Masukkan semua tepung dan baking powder. Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk masukkan last sekali sambil uli dgn tangan, supaya kita boleh kurangkan bila adunan dah jadi doh.
5. Pastikan ianya menjadi doh bila kita genggam, kalau lembik, masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga jadi doh yang tidak melekat ditangan.
6. Leperkankan doh menggunakan roller dan tekap menggunakan acuan yang disukai.
7. Susunkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Cara buat biskut mentega kacang. Resepi biskut kacang mazola sedap rangup
Bolehlah tekap dengan apa-apa acuan yang korang ada. Yang ni biskut kacang 'upin' ;)
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Cara buat biskut mentega kacang. Resepi biskut kacang mazola sedap rangup
Setelah dibakar warna coklat kacang menjadi sedikit cair. Kalau gris dengan kuning telur lagi cantik rupanya.
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Cara buat biskut mentega kacang. Resepi biskut kacang mazola sedap rangup
Resepi ni untuk dua balang sederhana besar.
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Nota: Buttercup adalah sejenis marjerin yang ditambah butter. Kalau budget lebih, seelok-eloknya guna 100% butter. Nak guna marjerin sahaja pun boleh, cuma rasa biskut kurang sedap. Boleh juga buat campuran sendiri marjerin 200g dan butter 50g.  
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Selamat Mencuba!
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Entri Berkaitan;
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
biskut raya mentega kacang mazola sedap rangup

14 comments:

  1. Salam Singgah petang sis...wahh...sedap ni biskut mentega kacang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam petang diana ... diana pun suka biskut ni yer :)

      Delete
  2. Sue suka biskut ni. Boleh habis sebalang sue sorang makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah sue dengan encik suami kat rumah ni ... kalau boleh dia sorang aje nak habiskan :)

      Delete
  3. Sis... nak jagung?
    Emel address or henfon...

    Nnt sy delivery...jika ada stock lg.

    reallife.nhhas@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq huda sebab offer ... tapi my rumah bukan kat putrajaya la :p

      Delete
  4. Replies
    1. nyum nyum :) ... will singgah your blog kay

      Delete
  5. Singgah tgk kuih biskut kacang puteri.. Sedap ni ngadap tv sambil makan.. Last2, tk perasan dah tgl separuh..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... kannn kalau makan depan tv memang tak perasan, sedar-sedar dah separuh :)

      Delete
  6. Like this 80 juta kali! Sekot kacang mmg my fav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la dengan encik suami kat rumah ni ... feveret sangat la biskut kacang ni :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...