Banyak lagi ke biskut raya kat rumah korang? Kat my rumah dah lama habis dah. Yang buat sendiri dah habis, yang my kakak bagi pun dah habis. Tapi mood raya masih ada, jom buat biskut raya lagi. Kali ni biskut ais krim coklat pula.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Biskut ais krim coklat, gerenti anak-anak double suka sebab bentuk ais krim dan ada coklat :)~
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Bahan-Bahan;
Resepi biskut ais krim sedap rangup
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 1 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 3 Cawan Tepung Gandum
- 1 Cawan Tepung Jagung
- 1 Cawan Tepung Jagung
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Biji Telur
- Coklat Compound / Masakan
- Coklat / Rainbow Rice
- 1 Biji Telur
- Coklat Compound / Masakan
- Coklat / Rainbow Rice
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Cara-Cara;
Resepi biskut ais krim sedap rangup
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga kembang. Tapi tak lah sekembang kita nak buat kek tu tau, separa kembang je la kot ;)
2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi hingga kembang dan sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan semua tepung dan baking powder.
Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk
masukkan last sekali sambil uli dengan tangan, supaya kita boleh
kurangkan bila adunan dah jadi doh.
4. Pastikan ianya menjadi doh bila kita genggam, kalau lembik, masukkan
lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga jadi doh
yang tidak melekat ditangan.
5. Leperkankan doh menggunakan roller dan tekap menggunakan acuan berbentuk ais krim.
6. Susunkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.
7. Coklat compound atau coklat masakan dicairkan secara double boiler.
8. Celupkan coklat dibahagian atas biskut sahaja supaya cepat kering.
9. Taburkan coklat rice atau rainbow rice diatasnya sewaktu coklat masih cair.
10. Pastikan coklat betul-betul kering sebelum dimasukkan kedalam telap.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Resepi asal dari Resepi Asas Doh Biskut Raya, Klik Sini.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
7. Coklat compound atau coklat masakan dicairkan secara double boiler.
8. Celupkan coklat dibahagian atas biskut sahaja supaya cepat kering.
9. Taburkan coklat rice atau rainbow rice diatasnya sewaktu coklat masih cair.
10. Pastikan coklat betul-betul kering sebelum dimasukkan kedalam telap.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Resepi asal dari Resepi Asas Doh Biskut Raya, Klik Sini.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Leperkan doh menggunakan roller kemudian tekap menggunakan acuan ais krim.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Susun di atas loyang yang telah di gris, susun hingga penuh.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Sewaktu dibakar, biskut akan berubah warna.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Beginilah rupanya bila dah siap bakar. Loyang pertama habis dimakan anak-anak sebelum sempat dicelup dengan coklat ;)
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Celup dengan coklat bahagian atas je kay, supaya cepat kering coklat tu.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Nota: Buttercup adalah sejenis marjerin yang ditambah butter. Kalau budget lebih, seelok-eloknya guna 100% butter. Nak guna marjerin sahaja pun boleh, cuma rasa biskut kurang sedap. Boleh juga buat campuran sendiri marjerin 200g dan butter 50g.
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Selamat Mencuba!
Resepi biskut ais krim sedap rangupEntri Berkaitan;
Resepi biskut ais krim sedap rangup
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
Resepi biskut ais krim sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi biskut ais krim sedap rangup
biskut raya kat umah ni x habis lagi ...
ReplyDeletetak habis lagi? ... tak de penggemar biskut ke kat rumah? :)
Deletebiskut raya dah habis.. ade tk kerajinan nak buat yg baru ni?? hiihi
ReplyDeletesamalah kita ... sementara raya ni, moh kita rajinkan diri :)
Deletejom2... hehe
Deletesalam singgah sini sis...wahh..biskut raya...dah lama tercari2 biskut ais krim yang guna sukatan cawan...InsyAllah raya aji nnti nak try buat...terima kasih sis sudi kongsi resepi biskut ais krim ni..l
ReplyDeletesalam diana ... sama-sama, erm, raya haji pun nak buat lagi :)
Deletebiskut raya kt rumah dh habis.. pisang goreng betol. raya ke 6 dh separuh balang :)
ReplyDeleterajin BW buat biskut.. lama xmakan biskut ni
mesti sedap biskut yang nina buat, tu laku cam pisang goreng :) ... buat sebab nak bagi anak-anak je makan
Deletenmpak lawa.. tapi dulu kalau buat biskut yg kerat2 pakai acuan ni, selalunya sebelum masak nmpak lawa je. tapi bila dah bakar, kembang, dah x nmpak bentuk dah.. hehehe
ReplyDeletelawa sebab bentuk aiskrim ... eh buat biskut apa tu bila bakar dah tade rupa? :p
Deletesemua dh habis..biscuit raya tunjuk je...rajin nya BW
ReplyDeletewah biskut tunjuk pun cepat habis? ... tunjuk kat kedai ke tunjuk tempah ni :)
Deletewassalam ... selamat berbisnes :)
ReplyDeletenyum nyum :) ...
ReplyDeletehahahaha... ingat kan AISKRIM...
ReplyDeleterupanya biskut raya ventuk aiskrim...
haha. walaupun rupa aje bentuk ais krim ... still anak-anak suka macam suka ais krim juga :)
DeleteNi untuk berapa pieces biskut boleh dapat?
ReplyDeleteDapat dalam dua balang lebih, balang saiz sederhana ... kuantiti tak ingat, kuantiti berbeza ikut ketebalan dan saiz acuan biskut tu :)
DeleteWow
ReplyDelete