Tuesday, November 24

Resepi Biskut Mama Carey Carries Sukatan Cawan

Salam ...

Siapa suka biskut mama carries? Tak raya pun buat biskut sebab teringin nak makan biskut mama carries. Macam dah lama sangat dah tak makan biskut ni. Eh Mama carey ke mama carries? Yang penting biskut ni boleh menyebabkan caries gigi :p
biskut mama carey carries sedap
Resepi Mudah Biskut Mama Carey Carries Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Mama Carey Carries. Biskut Mama Carey Carries Sedap Senang Simple
Biskut mama carey ke mama carries? ;)
biskut mama carey carries sedap
Biskut mama carries ni antara biskut yang BW suka makan time kecil dulu. Orang kampung pun ramai yang hidang biskut ni time raya. Ini kali ketiga BW buat biskut mama carries. Dua kali sebelum ni time sekolah menengah sekadar bantu bakar dan mencorak sajer.
biskut mama carey carries sedap
Kali ni buat biskut mama carries sorang-sorang. Leceh bebeno, naik give up jadinya. So kepada adik-adik yang baru nak mencuba buat biskut, disarankan jangan mencuba biskut ni especially kalau buat sorang-sorang :p
biskut mama carey carries sedap
Resepi biskut diambil dari resepi asas biskut sukatan cawan, Klik Sini. Manakala resepi topping atas biskut BW guna resepi pavlova, cuma kurangkan kuantiti telur putih, Klik Sini.
biskut mama carey carries sedap
Bahan-Bahan (Biskut); 
biskut mama carey carries sedap
- 1 Buku Buttercup (250g)
- 3/4 Cawan Gula Kastor
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 2 1/2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1 Cawan Tepung Kastard / Nestum / Oat / Conflakes
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Biji Telur (Gred A)
biskut mama carey carries sedap
Bahan-Bahan (Topping);
biskut mama carey carries sedap
- 2 Biji Putih Telur (Saiz A)
- 3/4 Cawan Gula Castor
- 1 Sudu Tepung Jagung (Membukit)
- 1/2 Sudu Serbuk Vanilla
- Sedikit Pewarna
biskut mama carey carries sedap
Cara-Cara (Topping);
biskut mama carey carries sedap
1. Pukul telur putih guna mixer hingga kembang pada kelajuan tinggi.
2. Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit, pukul lagi pada kelajuan tinggi.
3. Masukkan serbuk vanilla dan tepung jagung then pukul lagi.
4. Pukul hingga kental dan tak jatuh bila diterbalikkan.
5. Asingkan sedikit dan masukkan pewarna, gaul sebati.
biskut mama carey carries sedap
Cara-Cara;
biskut mama carey carries sedap
1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga kembang.
2. Masukkan telur, dan pukul lagi hingga kembang dan sebati.
3. Masukkan esen vanilla, semua tepung dan baking powder.
4. Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan.
5. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk uli dengan tangan.
4. Pastikan ianya menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
5. Leperkankan doh menggunakan roller dan tekap menggunakan acuan love.
6. Susunkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.
7. Sejukkan biskut sebelum diletakkan topping diatasnya.
8. Corakkan topping dengan gula yang telah diwarnakan guna lidi.
9. Susun semula dalam loyang dan bakar semula selama 5-10 minit.
10. Setelah dibakar topping menjadi keras, boleh susun dalam bekas.
biskut mama carey carries sedap
Resepi Mudah Biskut Mama Carey Carries Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Mama Carey Carries. Biskut Mama Carey Carries Sedap Senang Simple 
Tekap menggunakan acuan love dan susun dalam loyang.
biskut mama carey carries sedap
Resepi Mudah Biskut Mama Carey Carries Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Mama Carey Carries. Biskut Mama Carey Carries Sedap Senang Simple
Setelah dibakar susun untuk disejukkan.
biskut mama carey carries sedap
Resepi Mudah Biskut Mama Carey Carries Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Mama Carey Carries. Biskut Mama Carey Carries Sedap Senang Simple
Pukul semua bahan topping sehingga kental seperti gambar.
Asingkan sedikit dan masukkan pewarna kemudian gaul sebati.
biskut mama carey carries sedap
Resepi Mudah Biskut Mama Carey Carries Rangup Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Mama Carey Carries. Biskut Mama Carey Carries Sedap Senang Simple
Sapukan topping diatas biskut menggunakan sudu.
Agak leceh nak buat ni, so bertabahlah ;)
biskut mama carey carries sedap
Resepi Mudah Biskut Mama Carey Carries Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Mama Carey Carries. Biskut Mama Carey Carries Sedap Senang Simple Rangup
Corakkan menggunakan lidi. BW memang tak berseni :p
biskut mama carey carries sedap
Resepi Mudah Biskut Mama Carey Carries Sukatan Cawan. Cara Buat Biskut Mama Carey Carries. Biskut Mama Carey Carries Sedap Senang Simple Rangup
Setelah dibakar, sejukkan dan masukkan kedalam bekas.
biskut mama carey carries sedap
Dulu time buat dengan my kakak, corakkan menggunakan coklat emulco. So, bila gigit ada rasa coklat, lagi sedap lah. Tapi kat rumah tak ada coklat emulco, so just guna pewarna. Kalau nak buat hidang untuk tetamu kenalah buat cantik-cantik yer, bukan macam biskut mama carries BW nyer, habis comot momot semuanya :p
biskut mama carey carries sedap
Actually kan dah last-last tu macam dah give up dah tau. Yer la sebab buat sorang kan. Nak pukul topping gula satu hal. Nak letak topping atas biskut dan corakkan pun satu hal juga, leceh betul. So, bila time bakar semula cam dah letih sangat, tu yang kecoklatan sikit topping tu ;)
biskut mama carey carries sedap
My dotter yang empat tahun tu cakap "Cantiknya biskut yang ibu buat" "Sedapnya biskut gula-gula ni" Dia memang pandai membodek. Nanti buatlah lagi katanya. Macam tak kuasa ajer nak buat lagi. Kena tunggu my dotters besar boleh la kot, biarkan diorang ajer yang buat topping tu :)
biskut mama carey carries sedap
Entri Berkaitan;
biskut mama carey carries sedap
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
biskut mama carey carries sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
biskut mama carey carries sedap

32 comments:

  1. susah jugak nak buat kan sis.. pernah tempah dgn kawan masa raya biskut Mama Carey ni tapi tak berapa nak makan... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab buat sorang kot tu yang rasa susah ... dulu buat dengan my kakak rasa senang ajer :)

      Delete
  2. suka makan biskut ni juga walaupun x kenal nama tapi bentuk dia memikat hati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nama dia advance sangat kan ... dulu pun saya tahu makan ajer :)

      Delete
  3. dah lama xmakan biskut mama carries ni..dulu2 masa kecik2 mama slalu buat.. dh bsar ni buat sndiri cri yg mudah2 je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena lah buat sendiri yer ... mesti mama seraa dah tak larat nak buat biskut ni sebab leceh :)

      Delete
  4. Biskut kesukaan aiza ni.. Sedap.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita aiza ... kecil-kecil dulu memang suka sangat :)

      Delete
  5. Selalu aiza beli yang dah siap masa raya.. Nak buat sendiri tak pandai.. Boleh cuba buat lepas ni guna resipi zie has.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la cuba buat pas ni aiza ... tapi makesure ada pembantu yer :)

      Delete
  6. Wawa biasa jumpe hari rye je ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe memang raya jer kan ada ... tapi ni teringin la pulak, tak raya pun buat juga lah :)

      Delete
  7. Replies
    1. samalah ... tapi saya suka masa kecil dulu, sekarang dah besar kurang sikit sebab nanti sakit gigi ... anak-anak suka sangat la sebab manis

      Delete
  8. Mama Carey ni sebelum SS lahir dah wujud rasanya... Resepi berzaman turun temurun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze ... memang berzaman dah wujud biskut mama carey ni :)

      Delete
  9. Uit.... dah nk sambut raya ke... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... ni biskut sambut cuti sekolah namanya :)

      Delete
  10. Replies
    1. comot macam tu ada ke yang sudi order hahaha :p

      Delete
  11. rasa cm nk raya laa plak bla bc entri ni ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... raya deepavali yang lepas kot :p

      Delete
  12. "disarankan jangan mencuba biskut ni especially kalau buat sorang-sorang :p" <-- okey noted..mmg tak lah...nak lorek bunga tu lagi x reti

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jangan cuba JM ... leceh betul lah :)

      Delete
  13. tapi Zie rajin..buat sorang pun no hal lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tak tahu pula bila buat sorang penat macam tu ... sekarang dah tahu, tunggu anak besar la kot baru buat :p

      Delete
  14. kreatifnya... coklat putih dh habis pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. comot lah tu nina :p ... eh tu gula bukan coklat putih

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...